Framtidens logistik: När produkterna blir individer – Fredrik Svedberg

Poddavsnitt

#8

Affärsutveckling med Thomas Wisten

Framtidens logistik innebär att varje produkt en egen identitet. Det är inte företaget som styr hur den förflyttar sig och hamnar hos kunder, utan det kan styras av efterfrågan på ett helt annat sätt än vi är vana vid. Hur påverkar det här företagen, kunderna och samhället som helhet?

Gäst i det här avsnittet är Fredrik Svedberg, grundare av företaget Logtrade. De utvecklar innovationer inom logistikområdet och Fredrik har många idéer om hur logistik kommer att fungera i framtiden. Det är något som kan förändra mycket av hur företag fungerar och logiken som styr inte bara transporter, utan även produktion och försäljning.

Istället för att producera maximalt och sedan försöka hitta konsumtion av den produkten – så kan man använda matematik och teknik för att baklänges räkna ut vad som behöver konsumeras. Traditionellt uppstår ett enormt resursslöseri när produkter transporteras utan att man vet vad som faktiskt behövs. Genom smartare optimering kan man hitta nya sätt att utnyttja resurser effektivt.

De har byggt allt på open source-programvara när de utvecklat sin plattform för ”Internet of logistics”. Det gör att även om Logtrade försvinner så kan kunderna fortsätta använda plattformen.

Produkterna har sitt eget liv under lång tid efter att man sålt den. Företag behöver börja se sina produkter som individer, som kan kommunicera och göra beräkningar under hela sin livstid. Den har data och relationer till andra produkter. Den kan ha önskemål om att bli transporterad, om den behövs någon annanstans.

LogTrade expanderar snabbt och har globala visioner. De har etablerat samarbeten med stora aktörer som Ericsson, IBM, Nvidia, Microsoft, många fordonstillverkare och hjälporganisationer.

Innehållsförteckning:

01:34 Skillnaden mot traditionell logistik
04:49 "Paketens operativsystem" - hur fungerar det?
07:30 Rädda demokratin genom logistiklösningar
08:20 Cirkulär logistik
09:38 Hur påverkas företag av innovativa logistiklösningar?
11:47 Branscher som varit föregångare
13:16 Hur kunder och marknadsföring påverkas av förändringarna
16:52 Släppa kontrollen över produkterna
19:03 Ett begripligt och konkret exempel (Weibulls)
22:01 Vad företag behöver göra för att hänga med
27:50 Produkten som individ under hela sin livstid
29:07 LogTrades globala visioner och stora samarbetspartners

Gäst: Fredrik Svedberg

LogTrade

LogTrade.se